Nadmorski pobyt kojarzy się wszystkim ze smaczną, świeżą rybą, skorupiakami i innymi owocami morza. Niezależnie od tego, czy spędzasz weekend nad morzem czy jesteś tu na dłużej, powinieneś skosztować nadmorskich specjałów. Rybacy od samego rana łowią dla turystów przysmaki, o wielkiej różnorodności. Sezon na ryby bałtyckie trwa przez cały rok! Ale nie oznacza to, że każdy gatunek warto polecić. Czy warto jeść rybę nad morzem ? wiadomo, ale jaką i gdzie?
Ryby naturalne, prosto z kutra są najświeższe i mają dużo właściwości prozdrowotnych. To cenne źródło białka, kwasów Omega-3, jodu, magnezu, witamin A i D. Jakie ryby jeść nad Bałtykiem, kiedy w każdej restauracji i smażalni jest tak ogromny wybór? Oczywiście te, które faktycznie pochodzą z Bałtyku, przede wszystkim: dorsze, śledzie i flądry. Do tej listy można dodać turbota, solę, węgorza. Jednak nie wszystkie z nich można łowić w okresie letnim ? gatunki mają swe okresy ochronne. Połów dorsza i flądry jest zabroniony od maja do końca sierpnia, tak więc to, co jemy na wakacjach jest raczej mrożone? Warto poznać sezony na ryby bałtyckie, aby wybierać te najświeższe.
Mając już swoje upodobania, zastanawiamy się, gdzie zjeść smaczną rybę nad morzem? Zapachy kuszą nas z każdej strony: z budki blisko plaży, smażalni ryb, bardziej eleganckiej restauracji. Pomoce mogą okazać się opinie w Internecie ? ciężko bowiem oceniać po ilości osób w lokalu, gdy w sezonie wszędzie są tłumy. Wybierajmy miejsca, które specjalizują się w rybach i podają je na wiele sposobów: smażone, pieczone, grillowane, wędzone. Są lokale z wieloletnią tradycją, które cieszą się dużą renomą, słyną z wysokiej jakości, wiedzą, jakie ryby jeść nad Bałtykiem o danej porze roku. Godnym zaufania miejscem są też restauracje hotelowe, które zawsze dbają o wysoką jakość wydawanych dań.
Najpopularniejszym daniem obiadowym jest smażona ryba z mącznymi dodatkami. Ci, którzy dbają o linię, wybiorą raczej wersję grillowaną z samymi warzywami. Na szczęście w nadmorskich knajpach jest, w czym wybierać. Jeśli zastanawiamy się, gdzie zjeść smaczną rybę nad morzem, to na pewno nie tam, gdzie z oddali czuć stary olej. Dobrze też zwracać uwagę na ceny w menu, które dotycząca najczęściej tylko 100 g ryby. Łatwo o nieprzyjemną niespodziankę, ponieważ zazwyczaj porcja jest trzy razy większa. Jaka ryba wędzona nad morzem jest godna polecenia? Smakosze doceniają węgorza i pstrąga.
Trudno przejść obok nich obojętnie, intensywne zapachy kuszą zabraniem pyszności ze sobą do domu. Wędzarnie ryb można spotkać prawie nad każdym kroku, taka obróbka służy zarówno rybom tłustym, jak i chudym. Używa się do tego drewna z drzew liściastych: klonu cukrowego, buku, olchy. Może być to dym o różnej temperaturze (na zimno/na gorąco). Warto jednak pamiętać, że podczas procesu wędzenia, ryba traci blisko 40 proc. swoich dobroczynnych wartości. Dym wędzarniczy również nie należy do najzdrowszych. Zatem, czy warto jeść rybę nad morzem, która jest tak przygotowywana? Okazjonalnie ? jak najbardziej! Jaka ryba wędzona nad morzem jest najbardziej popularna? Śledź, pstrąg, szprot, dorsz. Pamiętajmy, że tuńczyk, makrela, halibut, kalmary i ośmiornice nie żyją w Morzu Bałtyckim.
Hotel z basenem nad morzem w Jastrzębiej Górze, wakacje i wczasy all inclusive nad Polskim morzem dla rodzin z dziećmi.
Astor hotel to także obiekt konferencyjny nad morzem wyposażony w nowoczesne sale konferencyjne dające wiele możliwości aranżacyjnych.